فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم نیکومرام، بهمن بنی مهد صفحات 1-16
    در این تحقیق سعی شده الگویی برای برآورد محافظه کاری حسابداری، در شرکت های ایرانی تدوین شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد محافظه کاری حسابداری در شرکت های ایرانی در طول دوره تحقیق کاهش یافته است. بازده دارایی ها و رشد فروش رابطه مستقیم و نسبت جریان نقدی عملیاتی به جمع دارایی ها و همچنین نسبت اهرمی رابطه معکوسی با شاخص محافظه کاری حسابداری پیشرفته قابلیت تایید را دارد زیرا محیط اقتصادی ایران با محیط اقتصادی آن کشورها از نظر کارایی بازار سرمایه، تفکیک مالکیت از مدیریت خصوصی بودن صنایع کاملا متفاوت است و قابل مقایسه با آن نیست. از این رو بر اساس نتایج این تحقیق، دولتی بودن اکثر صنایع، عدم تفکیک محتوایی مالکیت از مدیریت و عدم وظیفه پاسخگویی مدیران، می تواند از جمله عوامل تاثیر گذار بر کاهش محافظه کاری حسابداری در شرکت های ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، بازده دارایی ها، بازده نقدی دارایی ها، اقلام تعهدی، رشد فروش، اهرم مالی
  • نادر قلی قورچیان، مریم اسلام پناه صفحات 17-29
    جذب و بکارگیری نیروی متخصص و شایسته، حفظ و نگهداری و ارتقای زندگی حرفه ای اعضاء هیات علمی از عوامل تاثیر گذار بر کارایی و اثربخشی آموزش عالی محسوب می شود.
    مقاله حاضر با بررسی وضعیت جذب، حفظ و ارتقاء هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به ارائه مدلی مناسب جهت بهبود وضعیت موجود می پردازد در این راستا با استفاده از مرور ادبیات مربوطه و مطالعه تطبیقی، چارچوب ادراکی مدل با مولفه های جذب و بکار گماری با 20 زیر مولفه، حفظ و نگهداری با 35 زیر مولفه، آموزش و بهسازی با 21 مولفه، ارتقاء با 40 زیر مولفه، مهارت ها و وظایف آموزشی، مهارت ها و وظایف پژوهش، مهارت ها و وظایف خدماتی و مشاوره ای، مهارت ها و وظایف مجازی، مهارت ها و وظایف اجتماعی تدوین گردید.
    جامعه آماری تحقیق، اعضاء هیات علمی ادانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 440 نفر از اعضاء هیات علمی نتخاب شدند و برای اعتبارسنجی مدل تعداد50 نفر از اعضاء هیات علمی و متخصصان آموزش عالی انتخاب گردیدند. در این زمینه دو نوع پرسشنامه طراحی گردید و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی، کای اسکور، ماتریس ضریب همبستگی) داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های حاصل از پرسشنامه نشان می دهد که کل چارچوب مدل با توجه به داده ها از تناسب بالایی برخوردار است عمده پاسخ ها (24 نفر از 45 نفر) برگزینه خیلی مناسب و 21 نفر برگزینه مناسب تمرکز دارند که نشانگر ارزیابی بسیار مناسب متخصصان آموزش عالی و اعضای هیات علمی از مدل پیشنهادی است.
    برای بررسی رابطه بین کل چارچوب ادراکی مدل با اهداف و فلسفه و همچنین هر یک از مولفه های چهارگانه و تئوری های مدل با شمای مدل و فلسفه و اهداف مدل از روش همبستگی رتبه ای اسپیرمن استفاده گردید که نتایج ماتریس همبستگی بیانگر رابطه مثبت و معنادار است. در پایان پیشنهادها و توصیه های کاربردی جهت بهبود وضعیت جذب، حفظ و ارتقاء هیات علمی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: جذب، حفظ و نگهداری، ارتقاء، هیات علمی، فناوری اطلاعات، رشد حرفه ای
  • رمضانعلی رویایی، حسین مظفر صفحات 31-40
    در این مقاله با هدف شناسایی موانع و مشکلات پیشاروی صدا و سیما در راه اجرای استراتژی و اهداف راهبردی، شناخت ساختار وضع موجود، سازمان، شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان صدا و سیما و در نهایت ارائه الگوی مناسب ساختار سازمانی برای سازمان صدا و سیما جهت اجرای استراتژی و اهداف راهبردی انجام گرفته است. با حضور وسایل ارتباطی مختف نظیر ماهواره اینترنت، تغییرات اجتماعی، تهدید جایگاه صدا و سیما، ایفای نقش ترویج، پاسداری، توسعه، تبیین و تشریح جامعیت و برتری دین اسلام و مبانی انقلاب اسلامی و تبیین و تشریح اندیشه های امام خمینی(ره) حکومت دینی و اصل ولایت فقیه ضرورت ایجاد ساختار سازمانی متناسب با استراتژی جدیدی برای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران احساس می شود. موفقیت استراتژی سازمان زمانی افزایش می یابد که ساختار با استراتژی سازگار باشد استراتژی با گذشت زمان تغییر می کند، از این رو ساختار نیز تغییر خواهد کرد برای همین منظور محقق سعی نموده است تا تناسب ساختار سازمانی صدا و سیما را با اهداف استراتژی با تاکید بر پیچیدگی، رسمیت و تمرکز مورد مداقه و بررسی قرار دهد و به این سوال پاسخ گوید که آیا بین ساختار سازمانی صدا و سیما اهداف راهبردی آن تناسب وجود دارد. بنابراین اینکه بین ساختار سازمانی صدا و سیما و اهداف راهبردی تناسب وجود دارد یا خیر به عنوان فرضیه مقاله مطرح گردیده است. این پژوهش از حیث روش تحقیق پژوهش توصیفی (پیمایشی) است و از حیث هدف کاربردی می باشد لذا با توجه به موضوع پژوهش سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می تواند از نتایج این پژوهش بهره برداری و نتیجه گیری نماید. نتایج حاصل از پژوهش انجام شده نشان داد که تمرکز شدید و رسمیت بالایی در سازمان صدا و سیما وجود که این موضوع می تواند بیانگر حساسیت بالای ماموریت این رسانه مهم از دیدگاه مدیران و مسئولین محترم باشد. به نظر می رسد مسئولین می کوشند که پیچیدگی و درهم تنیدگی را از این رسانه ملی دور نمایند تا عملکرد صدا و سیما از شفافیت لازم و کافی برخوردار گردد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، رسمیت، تمرکز، پیچیدگی، اهداف راهبردی صدا و سیما، تناسب ساختار و اهداف راهبردی
  • حمیدرضا وکیلی فرد، علی محمدی، مهدی محمدی صفحات 41-51
    امروزه با مطرح شدن پدیده جهانی سازی بازار، رقابت و پیشرفت های تکنولوژیک، شرکت ها به سمت بین المللی شدن پیش می روند. به همین منظور با توجه به پیچیده تر شدن محیط های تجاری، فرصت های سرمایه گذاری جدیدی به وجود می آیند که جهت استفاده از این فرصت ها، سرمایه گذاران نیازمند اطلاعات کافی درباره شرکت ها می باشند. در راستای پاسخگویی به نیاز اطلاعاتی فوق، علاوه بر افشای اطلاعات بر طبق الزامات گزارشگری تجاری، افشای داوطلبانه اطلاعات توسط شرکت از اهمیت بالایی برخوردار شده و به عنوان یک مزیت رقابتی مطرح می شود.
    در این مقاله سعی بر این است که با مطرح کردن عدم تقارن اطلاعات بین مدیریت و سرمایه گذاران، دلایل ایجاد شکاف ارزش بررسی شده و سپس چارچوب های موجود برای افشای داوطلبانه اطلاعات توسط شرکت به همراه زبان گزارشگری تجاری قابل توسعه (1XBRL) و زبان گزارشگری اطمینان بخش قابل توسعه (2XBRL) به طور کامل تشریح و نهایتا اثرات احتمالی افشای داوطلبانه اطلاعات بیان گردد. هدف مقاله این است که با معرفی ابعاد مختلف افشای داوطلبانه اطلاعات، به اهمیت این نوع افشا در برقراری روابط مناسب بین مدیریت و سرمایه گذاران و کاهش عدم تقارن اطلاعات بین دو گروه فوق، بپردازد.
    کلیدواژگان: افشای داوطلبانه اطلاعات، چارچوب های گزارشگری، عدم تقارن اطلاعات، شکاف ارزش، چارچوب گزارشگری ارزش PWC، چارچوب گزارشگری تجارت لابارت، ارزیابی جامع عملکرد، زبان نشانه گذاری قابل توسعه (9XML)
  • قدرت الله طالب نیا، هاشم ولی پور صفحات 53-66
    شکوفایی اقتصادی در هر کشوری وابسته به موفقیت واحدهای اقتصادی ای است که در آن کشور فعالیت می نمایند. تداوم فعالیت و موفقیت واحدهای اقتصادی نیز وابسته به موفقیت طرح های سرمایه گذاری این واحدها می باشد. اجرای مطلوب طرح های سرمایه گذاری در گروی ارزیابی دقیق آنها قبل از اجرا می باشد، که عمدتا این امر از طریق تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای امکان پذیر می باشد. بنابراین هدف از انجام این تحقیق بررسی چگونگی بکارگیری تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای و در صورت عدم استفاده از این تکنیک ها بررسی موانع بکارگیری این تکنیک ها می باشد. موانع در سه قسمت موانع فنی و مهارتی، ساختاری و محیطی مورد بررسی قرار می گیرد.
    جامعه آماری این تحقیق مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشد و از روش نمونه گیری تصادفی برای انتخاب نمونه استفاده شده است و اطلاعات لازم برای اجرای تحقیق بوسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردیده است.
    نتایج آزمون فرضیات حاکی از این است که اکثر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از این تکنیک ها استفاده نمی نمایند و آنهایی که استفاده می نمایند بیشتر از تکنیک دوره باریافت سرمایه استفاده می نمایند. دیگر یافته های تحقیق بیانگر این مطلب می باشد که بین میزان تحصیلات و میزان استفاده از تکنیک ها رابطه معنی داری وجود ندارد اما بین نوع تکنیک مورد استفاده و مبلغ سرمایه گذاری رابطه ای وجود دارد. همچنین موانع فنی و مهارتی، ساختاری و محیطی باعث عدم بکارگیری تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای گردیده است، که بیشترین تاثیر ار موانع فنی و مهارتی داشته است. لذا شرکت ها برای اجرای صحیح این تکنیک ها لازم است توجه زیادی در برطرف کردن موانع فنی و مهارتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای، شرکتی های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، موانع بکارگیری تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای
  • مریم خلیلی عراقی، صالح هاشمی صفحات 67-80
    با توجه به تغییرات مداوم در عوامل محیطی و سیستم های اقتصادی، هر روز ریسک های مختلفی بر ساختار مالی موسسات بازرگانی اثر می گذارد (راعی و سعیدی، 1383،58) . روند فزاینده پدیده جهانی شدن بازارهای مالی و بین المللی شدن اقتصاد، نوآوری های مالی و خلق ابزارهای جدید مالی، همچنین رشد سرسام آور فراورده های مشتقه، درک اثر تغییر شرایط بازار در موقعیت بنگاه های اقتصادی را پررنگتر از گذشته جلوه داده و ریسک بازار را در کانون توجه بازیگران بازار قرار داده است. ریسک بازار، ریسکی است که منشائ آن بازار است و خود شامل طیفی از ریسک هاست؛ مانند ریسک قیمت کالاها و سهام، ریسک رونق و رکود بازار، ریسک نرخ ارز و غیره. در این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که چگونه می توان ریسک بازار یک سبد سرمایه گذاری با استفاده از مدل ارزش در معرض خطر (VaR) برآورد کرد. این تحقیق بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها از نوع همبستگی (توصیفی) است. ارزش در معرض خطر معیاری آماری برای محاسبه ریسک، خصوصا ریسک بازار است و عبارت است از حداکثر زبان احتمالی یک سبد سرمایه گذاری در افق زمانی معین و سطح اطمینانی مشخص. در این مقاله ابتدا اهمیت مدیریت ریسک مورد توجه قرار گرفته، سپس اهمیت و جایگاه ریسک بازار در بازار مالی کشور بیان می گردد. در همین راستا به معرفی ابزاری کارا جهت مدیریت ریسک بازار یک سبد اوراق بهادار خواهیم پرداخت و در نهایت میزان ارزش در معرض خطر سبد سهام بورسی یک شرکت سرمایه گذاری را به عنوان نمونه موردی محاسبه خواهیم کرد. نتایج تحقیق در سطح اطمینان مورد نظر حاکی از آن است که هفت درصد از سرمایه پورتفوی مورد نظر معادل یازده میلیارد ریال در معرض خطر قرار دارد. از آنجا که این شاخص، مبلغ سرمایه در معرض خطر شرکت را همراه با درجه اطمینان به نتایج مشخص می کند برای مدیران عالی شرکت جهت تعدیل و بهینه کردن پورتفوی خود بسیار مناسب تر از نسبت ها و فرمول های پیشین است.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت ریسک جامع، ریسک بازار، سبد سرمایه گذاری، ارزش در معرض خطر، شرکت سرمایه گذاری
  • علی حاجی ها، آنژلا عاملی، فاطمه مقیمی صفحات 81-92
    در طی چند دهه اخیر نقش مهم و ارزنده اطلاعات، مدیریت اطلاعات در سازمان ها را به موضوعی چالشی و قابل تامل تبدیل کرده است. بدین منظور راه حل های مختلف سازمانی، جهت بهبود این امر ارائه شدند که در حال حاضر یکی از مطرح ترین این راه حلها بکارگیری سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)1 است.
    استفاده از سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی در طی چند سال اخیر مورد توجه سازمان های ایرانی قرار گرفته است و از آنجایی که این فناوری یک فناوری وارداتی است، لذا سازمان ها برای استقرار آن باید از یک فرآیند تصمیم گیری مناسب استفاده کنند. لازمه طراحی این فرآیند، شناسایی عوامل موثر در تصمیم گیری است. عواملی که در نظر گرفتن آنها در تصمیم گیری باعث می شود که سازمان برای پاسخگویی به نیازها و مشکلاتش به شیوه ای درست عمل کند.
    با وجود نیاز شدید به هموار کردن مسیر تصمیم گیری برای این مهم، در کشور مطالعات چندانی در این رابطه انجام نشده است و این امر باعث دوری سازمان های ایرانی از سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان شده است. مقاله حاضر به منظور کاهش ریسک تصمیم گیری و ترغیب سازمان ها برای گذشتن از این مسیر پر تردید، تدوین شده است. در این راستا به منظور شناسایی عوامل موثر در تصمیم گیری جهت بکارگیری سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان با استفاده از طراحی دو پرسشنامه مجزا، دریافت نظر خبرگان و مشاوران مطرح در این حوزه که در حال حاضر سرگرم پیاده سازی این سیستم هستند اقدام شد و عوامل موثر به دو دیدگاه فنی و سازمانی طبقه بندی گردید. پس از تعیین اولویت عوامل، ایجاد یکپارچگی بین سیستم ها به منظور بهبود جریان اطلاعات در سازمان از دیدگاه سازمانی ERP با فرایندهای سازمان از دیدگاه فنی به عنوان مهم ترین عوامل شناخته شده که در این تحقیق طی ارائه توصیه های کاربردی چگونگی استفاده ازاین عوامل در تصمیم گیری برای بکارگیری ERPشرح داده شده است.
    کلیدواژگان: سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی، تصمیم گیری، سیستم های اطلاعاتی یکپارچه، طراحی مجدد فرایند ها، هوش تجاری، انباره داده ها
  • ناصر فقهی فرهمند صفحه 95
    این مقاله پراکندگی پاداش جبران خدمت کارکنان را قبل و بعد از کنترل پست های سلسله مراتبی سازمانی در نمونه های مورد بررسی مطالعه می کند. از اطلاعات مربوط به مدیران عالی و میانی و کارکنان به تعداد 694 نفر از 69 سازمان مختلف بازرگانی و صنعتی یه این موضوع پی برده شد که پراکندگی مذکور با آموزش و تجربه کاری قبل از شاغل شدن کاهش می یابد ولی با تصدی شغلی افزایش پیدا می کند که این یافته ها با نتایج تحقیقات انجام شده قبلی که در آنها ارتباط مستقیمی بین پراکندگی پاداش جبران خدمت، آموزش و تجربه کاری حاصل شده بود، مغایرت هایی را نشان می دهد. به عبارتی این بررسی با یافته های جدید و از طریق مدل یادگیری، پراکندگی پاداش جبران خدمت بین مشاغل و پست های سلسله مراتبی سازمانی را تفکیک می کند و در آن راستا مدل ارائه شده، زمانی که کارکنان در پست های سلسله مراتبی سازمانی ترفیع پیدا می کنند،مزیت ها و امتیازات اطلاعاتی مربوطه خود را نمایان می سازد و زمینه را برای تست های قوی و مطمئن تر در مورد تئوری های یادگیری فراهم می سازد. همچنین این بررسی ادبیات و تئوری های مذکور و مرتبط را در دو مدل و با دو معادله جدید تجربی و عملی بکار می گیرد که یکی از آنها برای سطح پاداش جبران خدمت و دیگری برای پراکندگی مشروط جهت تست پیش بینی های تئوریکی است. توضیح اینکه این مقاله به صورت زیر سازماندهی شده است.
    - خلاصه ای از مفاهیم تجربی و عملی مدل های یادگیری برای بررسی عوامل و فاکتورهای تعیین کننده پاداش جبران خدمت مدیران و کارکنان در شرایطی که اطلاعات درباره پست های سازمانی کارکنان در دسترس باشد.
    - تشریح و توصیف داده ها و اطلاعات اساسی و همچنین متدولوژی و ارائه نتایج برآوردهای مدل های علمی و تجربی.
    بحث در رابطه با اثبات تئوری های اساسی و استنتاج به همراه خلاصه یافته های این بررسی.
    کلیدواژگان: پاداش جبران خدمت، مدل های یادگیری، سرمایه انسانی، پست های سلسله مراتبی سازمانی
|
  • H. Nikoomaram, B. Banimahd Pages 1-16
    Accounting conservatism has recently been under attacked. For example, Financial Accounting Standard Board (FASB) point out that conservatism increase conflict between qualitative characteristics such as representational faithfulness, neutrality, and comparability. The Board concludes that any attempt to understate results consistently is likely to raise question about the reliability and integrity of information about those results. Recently, in the IASB and FASB joint conceptual framework, conservatism and prudence have been abolished. In other side, some of researchers such as Professor Watts from the university of Rochester tried to provide a better understanding of accounting conservatism in Accounting Horizon (2003). He defended accounting conservatism by documenting of the research results.Watts suggests that conservatism likely evolved from the contracting role of accounting. He argues that accounting conservatism helps to reduce agent's opportunistic behavior and mitigates conflicts of interest over dividend policy between shareholders and bondholders. This study, by adopting of new studies outcomes on accounting conservatism, develops a new firm-level conservatism measure from Givoly & Hayn (2000) accrual model. This measure represents conservatism measure from an income statement and balance sheet perspective. The outcomes of the study indicated that accounting conservatism measure has positively correlated to return on asset (ROA) and sale growth, on the other hand, has negatively correlated to leverage and cash flows from operations to total assets ratio. The research results show firms experiencing more severe bondholder-shareholder dividend policy conflicts adopt less conservative accounting and firms that use more conservative accounting incur a high debt ratio. The results also suggest existence of high income smoothing and show a strict decrease in accounting conservatism in Iranian financial reporting environment. This decrease accompanies with decreases of profitability index (ROA) and economic performance index (CFO/Asset). It seems governmental ownership and governmental management and lack of management accountability are important factors of this problem in Iranian industries. The outcomes of this study differ from the US studies results.
    Keywords: Accounting Conservatism, return on assets, Cash Return Assets, Accrual Item, sale growth, Financial leverage
  • N. Gh. Ghorchian, M. Eslam Panah Pages 17-29
    Attracting and employing qualitied and Skillful experts and maintaining and promoting the faculties professional lifen are among factors that influenc the efficiency and effectiveness in higher education system. This paper deals with the evalution of attraction, maintanancee and promotion of Azad University faculties through a suitable model to improve the literature and comparative studies. Then it discusses the prespective
    framework which is as follows.
    Attraction and employment components with 20 Sub-titles
    Maintanance component with 35 Sub-titles
    Training and development components with 21 Sub-titles
    Promotion component with 40 Sub-titles
    Skills and research duties components.
    Skills services and counseling duties components
    Skills and Virtual abilities components
    Skills and social obligation duties components.
    The statistical population of the study is the faculty members of Tehran Azed university. The 440 population were selectd through random class sampling To approve the model, 50 faculties and higher education specialists were selected. Respectively two kinds of questionaires were designed and then the data was analyzed through descriptive and inferential statisties (Factor analysis, K-score and correlation coefficient matrix). The results show that the total framework of the model enjoys high propertion. Most of the respondants (24 out of 45) focused on the suitable optin and 21 people facoused on the suitable one. This indicares that the model meets the requirements of faculty members, as well as the higher education experts. To evaluate the relationship between the total perspective framework of the model and the aims and philosophy, and also to evaluate the relationship between the models tneories and the schematic model, aims and philosophy, spearman rank correlation is used. The results of the matrix show that the correlation is positively siguificant.
    Keywords: Attraction, Maintanance, Promotion, Faculties, in formation Tecnology, Professional Development
  • R.A. Royaee, H. Mozafar Pages 31-40
    Objective of this Paper is to identify problems and hindrances of radio and TV Organization. Both to execute its procedural strategy and objectives. To realize recent structure and to organized: to identify its weaknesses and strength: and to execute its accomplished procedural strategy and objectives. The presence of various kinds of communication devices such as satellite and Internet : social changes : positional threat of Radio and TV: procedural role of propagation: protection: development; explanation of Islam’s superiority and universality as well as fundamentals of Islamic Revolution; and explaining Imam Khomeini (Rahs) thoughts , religious government; and principal of authority of the qualified faqih; we need to create a suitable organizational structure with the new strategy for Radio and TV organization of Islamic Republic of Iran. When the structure is adaptable with the strategy; its success is enhanced and its strategy would change. Therefore, its structure would also change. So the researcher has tried to study the organizational structure of Radio and TV organization and its strategic objectives by emphasizing on the complexity; formality and centralization; the researcher also is going to answer this question! Is the organization structure of Radio and TV organization adaptable with its procedural objectives? There fore, the research hypothesis has been that, is a difference between the organizational structure of Radio and TV organization and its procedural objectives or not? Respective to the research and investigation system, the investigation is descriptive (measurable) and its objective is applied, so, concerning the investigation objective , Radio and TV organization could utilize the results of the investigation. The investigation results showed that, Radio and TV organization is highly centralized and formalized, according to the views of the respective managers and authorities the media has an important mission.
    Keywords: organizational structure, Concentration, complexity, Goles in Radio, TV, Consistency Between Organizational, Structure, Strategic goles
  • H. R. Vakilifard, A. Mohammadi, M. Mohammadi Pages 41-51
    The contemporary phenomenon of market globalization, competition and technical developments have resulted in companies becoming more international in their orientation and have also led to increased complexity in the business environment. While capital markets now offer unforeseen investment opportunities, one important development associated with these trends is the tendency of investors to be confronted with an abundance of information about myriad corporate activities. In addition to making the required compulsory disclosures, more and more companies are disclosing information on a voluntary business – presumably in the hopes that this extra data hasten the stock market to recognize hidden elements. In this article, we provide some insights into why the value gap is responsible for the enhanced demand for extra disclosures. We also outline some of the more important frameworks that have emerged in the contemporary literature on disclosures, and we explore the potentially critical impact of XBRL (eXtensible Business Reporting language) and XARL (eXtensible Assurance Reporting Language) on this topic. Finally, we present exist view about some of the likely implication of the trend toward additional voluntary disclosures.
    Keywords: voluntary disclosure, Reporting Frameworks, Information Asymmetries, Value Gap, PWC's Value Reporting Framework, Labhart's Business Reporting Framework, Balance Scorecard (BSC), eXtensible Markup Language (XML), eXtensible Business Reporting language (XBRL), (XARL)
  • Gh. Talebnia, H. Valipoor Pages 53-66
    Favorable implementation of capital assets depends on accurate appraising of them before implementation. This generally happens through capital budgeting techniques. The purpose of the research is to study how to apply capital budgeting techniques, and whether not applied, study the obstacles of these techniques. The population of the research. Is financial managers of the firms accepted in exchange stock and the sample was selected through simple random. The information was gathered through questionnaire. Descriptive and analytic statistics were used for analyzing in formations. The results represent that the firms do not used these techniques. And payback period was the most used method among the firms. Other findings show significant relationship between cost of investment and applied techniques. But no significant relationship was seen between education and applied techniques. Other findings show that education and technical, structural and environmental obstacles, causes implying capital budgeting techniques. Of course educational and technical obstacles have had the most influence.
    Keywords: Capital budgeting techniques, Firms accepted in exchange stock, Obstacles of applies capital budgeting techniques
  • M. Khalili Araghi, S. Hashemi Pages 67-80
    Considerating the day by day ever changing environment and economic systems factors, every day, different risks influence on finance structure of financial institutions. Incremental trend of globalization phenomenon in financial markets, internationalization of economy, financial innovations and create new financial instruments, as well as the vast and fast derivative products development, understanding of the effect of the market circumstances in firm’s situation is powerful more than ever. Therefore, market risk is the important point of view for market players. Market risk is kind of risk that arises in market. It includes several kinds of risk such as: product and stock price risk, bull bear market risk, exchange rate risk and etc. In this paper, we want to answer this question that “how market risk of portfolio can estimate whit value at risk mode”. this research based on special manner of data gathering called correlation research. VaR is the statistical measure of the risk that estimates the maximum loss that may be experienced on a portfolio with a given level of confidence. In this article, at first, we considered the importance of risk management, and then explain the role of market risk in financial market of our country. In continue, we will presentation the efficient instrument for calculate portfolio market risk management. Finally, we will calculate amount of portfolio VaR for an investment company as a case study. Research outcomes indicate that seven percentages from capital or value of portfolio tantamount to 11 millions Rials, exposure at market risk. Whereas this measure specify amount of company’s value at risk for financial managers, operate better than past models.
    Keywords: Risk management, Total Risk Management, Market risk, Portfolio, Investment Company, Value at Risk (VaR)
  • A. Hajiha, A. Ameli, F. Moghimi Pages 81-92
    During the recent decades, the significant role played by information has turned information management in organizations into a challenging subject. To improve this, various organizational solutions were proposed, one of the most prominent of which was enterprise resource planning (ERP). Utilizing enterprise resource planning systems in Iranian organizations is a necessity. Since enterprise resource planning systems are an importing technology, organizations should choose the most suitable option, from among various organizational solutions during a decision making process. Designing this process requires identification of effective factors and criteria in decision making. These are the factors and criteria which, when considered in decision making, cause the organization to act properly while responding to its needs and problems. Although there is a great need for paving the way to this decision making, little studies have been done in this regard in our country which has created a gap between Iranian organizations and enterprise resource planning systems. This article is prepared to fill this gap, to reduce decision making risks, and to encourage organizations to pass this doubtful path. To do this, two distinct questionnaires have been used to identify the effective factors and criteria in decision making for utilizing enterprise resource planning systems. The major experts and counselors in this field, who are developing this system, had their opinions used. The effective factors and criteria were then classified into technical and organizational perspectives. After specifying the priorities of the elements, creating harmony among the systems in order to elevate the informative trend of the organization in organizational view, matching and cooperating the software package of ERP with the organization processes were all identified as the most important elements of which the methods of applying the elements to decide the application of ERP is explained through presenting applied suggestion in this research.
    Keywords: enterprise resource planning systems, Decision Making, consistent information systems, business processes re-engineering, Business Intelligence, data reservoir
  • N. Feghhi Farahmand Page 95
    This paper studies the dispersion around the workers expected reward of before and after controlling the organizational hierarchical positions in cross section data samples. Data collected form 694 managers and workers of 69 industrial and business organizations, showd that this dispersion decreases with education and work experience before entering the current job and increases with job tenure. These finding contrasts with previous researches show a positive association between reward dispersion and education and work experience. This study explains the new finding through a model of learning that separates from reward dispersion between jobs and within organizational hierarchical positions jobs. The model takes advantage of the information revealed when workers are promoted to their current hierarchical positions and allows for more robust tests of learning theories. This study also contributes to the existing literature through a new two equation empirical model, one for the level of reward and another for conditional dispersion, in order to test the theoretical predictions. The paper is organized as follows: Summarize the empirical implications of learning models in studying the determinants of worker's reward when information is available about managers and worker's job positions. Description of the database and methodology and so present the results of the estimation of the empirical model. The discussion of the evidence supporting the basic theory and conclusion with a brief summary of the main findings.
    Keywords: reward, learning models, human capital, organizational hierarchical positions